Miami
3. augusta (TASR) - Produkcia pomarančov v USA prudko klesla a ceny
džúsu neustále rastú. Toto odvetvie čelí totiž viacerým hrozbám od
extrémnych poveternostných podmienok, cez choroby pomarančovníkov až po
ekonomické tlaky. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.
Podľa ministerstva poľnohospodárstva USA americkí pestovatelia
citrusových plodov prichádzajú každý rok o milióny dolárov. Kontrakty na
pomarančový džús zároveň dosiahli rekordné hodnoty.
"Produkcia citrusových plodov v USA je momentálne dosť zúfalá," povedal pre CNBC Daniel Munch, ekonóm zo združenia amerických farmárov. "Keď máte nedostatočnú ponuku, ktorá nie je schopná uspokojiť dopyt, ceny pre spotrebiteľov prudko stúpajú," dodal.
Florida zaznamenala v uplynulých rokoch dramatický pokles produkcie
pomarančov. Podľa ministerstva poľnohospodárstva v roku 1998 zaberali
pomarančové sady na Floride viac ako 658.000 akrov (266.283.02 hektára).
No v roku 2023 to bolo už len 303.000 akrov. Ich celková plocha tak za
25 rokov klesla o viac ako 50 %.
Veľkú časť tohto úbytku pomarančovníkov možno pripísať šíreniu choroby,
tzv. zelenania citrusov, ktoré preto nikdy celkom nedozrejú. Ochorenie
spôsobuje baktéria Candidatus liberibacter, ktorú prenáša hlavne hmyz z
rodu Psylla, konkrétne Diaphorina citri. Ak je raz strom nakazený
baktériou, v súčasnosti ho nie je možné vyliečiť.
Vedci na celom svete sa snažia nájsť spôsob, ako proti nákaze bojovať,
no zatiaľ sa problémy, ktoré trápia producentov pomarančov, nedajú ľahko
napraviť. Okrem toho, klimatická zmena spôsobila, že extrémne počasie
je bežnejšie, čo tiež ničí úrodu.
Niektoré z kľúčových výskumných centier sa snažia o vyšľachtenie odrôd
odolných voči zeleneniu citrusov. Iné vyvíjajú antimikrobiálne ošetrenie
a hľadajú ďalšie riešenia na kontrolu škodcov, ako je zakrývanie úrody.
Ale zatiaľ úrodu stále ohrozujú choroby aj nepriaznivé počasie, čo vedie
expertov k presvedčeniu, že vyššie ceny pomarančového džúsu
pravdepodobne pretrvajú, aspoň v krátkodobom horizonte.